Vokietijoje įsigaliojo nauji VDI 2700 8.1 ir 8.2 saugumo standartai, skirti krovinių tvirtinimui ant autovežių.
2024 rugsėjo 30

VDI 2700 standartai, skirti krovinių tvirtinimui ant autovežių, paskutinį kartą Vokietijoje buvo išleisti dar 2014 metais, nuo to laiko labai pasikeitė automobilių gamybos technologijos, patys automobiliai, jų gabaritai ir svoriai padidėjo, o taip pat pasikeitė ir pačios krovininės transporto priemonės bei antstatai, kuriais atliekami automobilių pervežimai. Akivaizdu, kad per tiek metų daug kas pasikeitė ir standartai neatitiko šiuolaikinių saugumo reikalavimų. Keičiantis automobilių gaminimo technologijoms dar 2017 metais Vokietijos VDI (Verein Deutscher Ingenieure, Vokietijos inžinierių asociacija) bendradarbiaudama su kolegomis iš kitų Europos valstybių, pradėjo kurti naujus VDI 2700 8.1 ir 8.2 saugaus krovinio tvirtinimo standartus, atitinkančius šiuolaikinius saugumo reikalavimus, skirtus krovinių tvirtinimui ant autovežių, Šiuo nauju standartu siekiama užtikrinti saugų eismą keliuose, keliant aukštus krovinių tvirtinimo reikalavimus. Tinkamas ir taisyklingas krovinio tvirtinimas yra pagrindinė priemonė, padedanti išvengti pavojaus keliuose ir užtikrina pervežimo saugumą ir kokybę. Trumpai pateikiu pagrindinius akcentus iš naujojo privalomojo standarto, kuris jau įsigaliojo nuo 2024 m. rugsėjo 1 d.

1. Standartai taikomi visiems Vokietijoje arba tranzitu per Vokietijos teritoriją važiuojantiems autovežiams.
2. Krovinių tvirtinimas privalo būti vykdomas pagal naujus standarto reikalavimus. Standarte numatyti tvirtinimo metodikos reikalavimai: reikalaujama atlikti antstato pakeitimus susijusius su krovinio saugumu, naujos kartos sertifikuotų tvirtinimo diržų, bei atitinkamų ratų blokavimo kaladėlių (angl. Wheel chocks).
3. Nėra numatyta pereinamojo laikotarpio ir standartų vykdymas įsigalioja iškarto.
4. Numatyta minimali bauda nuo 60 Eurų už vieną pažeidimą. Manau, kad baudos bus po 60 Eurų už kiekvieną pažeidimo punktą, nustatytą kontrolės metu, o tai reiškia, kad baudos galimai bus sumuojamos.
5. Numatyta, kad kontrolę keliuose vykdys policija bei Valstybinė kelių transporto tarnyba.
6. Reikalavimams pritarė ir patys automobilių gamintojai – tai reiškia, kad nuo dabar automobilių gamintojai gali reikalauti iš vežėjo pateikti VDI 2700 8.1 ir 8.2 antstato saugumo sertifikatą. Vairuotojui nepateikus minėto sertifikato pasikrovimo metu, vežėjui nebus leista krautis. Koks bus pasikrovimas, transporto įmonės matys krovinio pervežimo užsakyme.
7. Sertifikatus išduoda tik antstatų gamintojai, pvz: RIMO, Lohr, Kassbohrer, Aksoyulu, Vega ir t.t.
8. Norėdamas gauti sertifikatą, vežėjas privalo užpildyti atitinkamus duomenis ir registruotis į artimiausią gamintojo servisą, registruotu laiku fiziškai pateikti autovežį sertifikavimo apžiūrai, kad, esant reikalui, būtų atlikti reikiami konstrukciniai pakeitimai bei išduotas sertifikatas konkrečiam antstatui.
9. Sertifikatas mokamas, kainos svyruoja nuo 350 iki 450 Eurų už vnt.
10. Numatyta, kad antstatų patikros turi būti atliekamos kiekvienais metais, taip pat kaip ir valstybinės techninės apžiūros. Ant antstato turi būti užklijuotas ir patikros galiojimo kontrolinis lipdukas.
11. Nėra numatyta procedūra vežėjams patiems atlikti reikiamus pakeitimus ir suteikti patiems sau sertifikatus, tai gali atlikti tik gamintojas savo specializuotame servise.
12. Autovežio vairuotojas kontrolės metu privalo pateikti sertifikatą fiziškai, tačiau sertifikatas gali būti pateiktas originalus popierinis arba elektroninis.
13. Ne visus autovežių anstatus bus privaloma pristatyti į servisus sertifikuoti, naujiems sertifikatas išduodamas kartu su kitais dokumentais, atsiimant iš gamyklos.
14. Antstatai tinkami sertifikuoti tik nuo 2012 metų gamybos ir naujesni, kaip teigiama todėl, kad tik nuo 2012 metų antstatų gamintojams buvo iškelti nauji gamybos technologiniai reikalavimai, kurie iš dalies atitinka dabartinius saugumo reikalavimus arba atitinka su tam tikrais atnaujinimais.

Taip pat pranešama, kad Vokietijos TUV planuoja pateikti šį naują standartą Europos Parlamentui su siūlymu suvienodinti reikalavimus ir ratifikuoti Direktyvą visoje Europos Sąjungoje šio naujo standarto pagrindu. Manoma, kad įtvirtinimo Direktyvoje procedūra gali užtrukti nuo 3 iki 5 metų.
Svarbu paminėti, kad nors minėtas standartas bus taikomas dirbant ir/arba vykstant tranzitu per Vokietiją, kitų Europos Sąjungos valstybių kontrolės įstaigos gali ir turi teisę tikrinti atliekant kontrolę keliuose, kaip vykdomas krovinio pervežimas. Pavyzdžiui, autovežis, pasikrovęs Vokietijos gamykloje, automobilius gabena į Belgiją. Belgijos pareigūnai kontrolės metu remiantis dokumentais nustatę, kad krovinio pervežimas iš Vokietijos į Belgiją vykdomas pagal Vokietijos VDI 2700 8.1 ir 8.2 standartą, kontrolės metu tikrins pervežimo atitikimą numatytam standartui.
Šiuo metu yra susidariusios didelės eilės gamintojų servisuose autovežių antstatų sertifikavimui, taip pat žinoma, kad trūksta naujos kartos tvirtinimo diržų, kadangi gamintojai nespėja taip greitai ir tiek daug gaminti. Taip pat užtrunka pačių sertifikatų išdavimas klientui, dėl didelio užimtumo srauto.

Linkiu kantrybės prisitaikant prie naujų pokyčių ir saugių kelionių, Jums kolegos…

 

Skaitykite daugiau naujienų:

Circle K

Speciali kuro kaina LVS nariams